|
Asteroid ce va trece pe langa Pamant identificat de Conf.univ.dr. Costin Boldea
19/03/2023 19:10:25
Asteroidul cu denumirea temporara 2023 DZ2 a fost descoperit pe 28 Februarie 2023, gratie procesarii in timp real a observatiilor folosind algoritmii si infrastructura de calcul din cadrul proiectului ParaSOL, dezvoltat in colaborare de catre Institutul Astronomic al Academiei Romane si Universitatea din Craiova cu ajutorul unei finantari primite de la Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI, proiectul PN-III-P2-2.1-PED-2021-3625). Proiectul foloseste ultimele tehnici de calcul pentru a dezvolta algoritmi eficienti si rapizi de cautare in datele de observatii pentru a identifica asteroizi, comete, meteori si alte obiecte spatiale. Detectia noului asteroid a fost facuta in urma unei activitati de validare a Synthetic Tracking on Umbrella (STU), un modul software dezvoltat in cadrul aceluiasi proiect. Activitatea de validare a implicat o serie de observatii in noptile 27 Februarie - 1 Martie cu telescopul Isaac Newton de la observatorul Roque de Los Muchachos, operat de Institutul de Astrofizica din Insulele Canare (IAC) si apartinand Isaac Newton Group (ING).
Colaboratorul proiectului ParaSOL, colegul nostru Conf.univ.dr. Costin Boldea de la Departamentul de Informatica al Facultatii de Stiinte, care efectua o astfel de scanare paralela si independenta cu softul Tycho Tracker impreuna cu Dr. Marian Predatu (colegul nostru de la AstroEd, membru al proiectului), a atras atentia asupra unei surse luminoase dintre cele detectate de STU ca fiind aproape sigur un asteroid necunoscut. Masuratorile efectuate de-a lungul urmatoarelor trei nopti de observatii si munca de detectie, verificare si validare a echipei ParaSOL au permis determinarea orbitei lui 2023 DZ2 si estimarea dimensiunii acestuia, clasificandu-l in clasa Virtual Impactor (VI) Asteroidul va trece pe langa Pamant, la 174 000 de km, pe 25 martie 2023, avand insa probabilitate semnificativa de impact cu Pamantul in 2026.
Din echipa de descoperitori mai fac parte: Prof. Asoc. Dr. Ovidiu Vaduvescu (coordonator de doctorat la Universitatea din Craiova, si astronom la observatorul Isaac Newton Group din La Palma, care a condus observatiile astronomice de la ING asistat de studentii Freya Barwell si Kiran Jhass), Cercetator Dr. Marian Predatu (directorul Observatorului astronomic “AstroEd” de la UCV, principal reducator la UCV in cadrul proiectului), precum si echipa de la Institutul Astronomic al Academiei Romane din Bucuresti: astronomii programatori Malin Stanescu si Lucian Curelaru, prof. Daniel Bertesteanu, coordonati de Astronom Dr. Marcel Popescu (director de proiect ParaSOL).
Ii felicitam pe Dl. prof. Costin Boldea si intrega echipa ParaSOL, si le uram mult succes in continuare!
|