Noutati


Expozitia "Enigma. Victoria decriptarii" in holul central al Universitatii din Craiova

12/05/2023 14:07:45

Vernisajul expozitiei "Enigma. Victoria decriptarii" va avea loc miercuri, 17 mai 2023, ora 13:00

Datorita genialilor matematicieni polonezi, complicatul cifru al „Enigmei”, o masina de criptat germana, a fost spart. Acest lucru a influentat cursul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. 
Masina de criptat germana „Enigma” a fost realizata de Arthur Scherbius. Aceasta a obtinut un succes comercial pe piata civila, precum si in institutiile de stat si in cele administrative, cu mult inainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. 

Inca din 1932, criptologii polonezi au reusit sa descifreze pentru prima oara codurile extrem de complicate ale „Enigmei”. Acest lucru a avut loc la Palatul Saxon din Varsovia, care adapostea sediul Biroului de Cifruri din Divizia a II-a a Statului Major al Armatei Poloneze. 
Parintii succesului au fost matematicienii-criptologi polonezi: Marian Rejewski, Jerzy Rózycki si Henryk Zygalski. Realizarile lor au permis decodarea cifrurilor „Enigmei”, imbunatatite constant. 
Cu cinci saptamani inainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pe 25 iulie 1939, sefii Biroului de Cifruri din Polonia si matematicienii-criptologi au dezvaluit performantele poloneze serviciilor secrete franceze si britanice. Dupa declansarea razboiului, actiunea de descifrare a continuat in Marea Britanie si Franta cu participarea oamenilor de stiinta polonezi deopotriva. 

Expozitia pregatita de Consiliul Voievodatului Wielkopolska si, in versiune romaneasca, de Institutul Polonez din Bucuresti, ne apropie de istoria eroilor-criptologi polonezi mai putin cunoscuti, de profesorii si colaboratorii acestora, ale caror cunostinte si geniu matematic le-au permis sa sparga unul din cele mai bine pazite secrete ale celui de-al Treilea Reich.